Cuba

cuba-1395782

Cuba is het eiland van salsa, oldtimers, de revolutie, sigaren en rum.

Cuba, het grootste eiland van de Caribien, ooit erg welvarend, met daarna grootse economische terugvallen met boycot van VS. Het eiland heeft wel 50 jaar stilgestaan qua ontwikkelingen op technisch en economisch gebied.

Historie

Cuba werd in 1492 ontdekt door Columbus en in 1511werd het een spaanse kolonie. De oorspronkelijke indianen stierven binnen honderd jaar daarna, waarna de Spanjaarden slaven uit Afrika slaven uit Afrika begonnen te importeren. Het eiland stond meer dan drie eeuwen onder Spaans bestuur en werd de haven van het Spaanse rijk; alle kostbaarheden (goud en zilver) werden via Havana verscheept naar Spanje. Dit waren letterlijk gouden tijden voor Havana.

In 1898 veroverde VS het land. De VS bleef erg veel invloed houden. Dit had gevolgen voor de bevolking van Cuba: de rijken waren stinkend rijk, de armen waren straatarm. Held Fidel Castro begon een revolutie begon en uiteindelijk heeft gewonnen.

fidel had grote idealen die van communistische aard waren, waar de VS niet achterstond. Als gevolg hiervan zocht Cuba steun bij Sovjet-Unie. Toen Sovjet-Unie uit een viel, verloor Cuba zijn belangrijkste handelspartner en bondgenoot. Hierdoor stortte de economie volledig in. Dit werd versterkt door het embargo dat de VS in 1960 had ingesteld. Nu in 2016 kan het embargo op elk moment opgeheven worden, waardoor er grote positieve economische veranderingen kunnen plaatsvinden voor Cuba. car-1318724

Er is momenteel volop beweging in de economische ontwikkeling van het land door dat de VS de afgelopen jaren soepeler is geworden in regels en grenzen. Ook het communisme is aan het versoepelen.

Een reis naar Cuba zal dan ook niet te vergelijken zijn met een reis naar Cuba van 5 jaar geleden, of juist met een reis die in 2020 gemaakt zal worden.  Kom dan ook z.s.m naar Cuba nu nog te ervaren zoals deze nu is.

HAVANA

“Zonder Havana heb je Cuba niet gezien”…

Ook al heb je veel steden in de wereld bezocht, de sfeer in Havana is uniek. De oldtimers, de prachtige historische koloniale gebouwen, de boulevard aan zee, overal muzikanten die salsa spelen… Je hebt het gevoel alsof je over een filmset van de jaren ’50 loopt. Het heeft allemaal iets magisch. Het voelt er veilig, je wordt niet lastig gevallen, maar juist vriendelijk behandeld. Het zwoele karakter en straatleven van Havana ervaar je vooral te voet. Lekker struinen door de straatjes achteraf en praatjes maken met de locals.

cuba-742218_1920

Havana is in de 16e eeuw gesticht en in de loop der geschiedenis meerdere malen geplunderd en platgebrand. Ondanks dat zijn de oude gebouwen en monumenten van de stad bewaard gebleven. Er zijn volop sporen van de revolutie (de beroemde Che Guevara en het communistische bewind van Fidel Castro) te vinden.

In het oude deel van Havana (Habana Vieja) zijn de gebouwen gerestaureerd. Niet voor niets is deze pittoreske wijk, die gemakkelijk te voet te verkennen valt, op de UNESCO lijst geplaatst.

Nu de VS en Cuba de handelsverdragen hebben opgeheven zal Cuba waarschijnlijk in een rap tempo moderniseren. Nu gaan dus, nu Havana nog is als het is!

flag-1379478

Wil je goed voorbereid zijn op je vakantie? Hieronder vind je meer algemene informatie.

Klimaat

Cuba heeft een sup-tropisch klimaat. De gemiddelde jaartemperatuur ligt rond de 25 graden Celsius. De warmste maanden zijn juni, juli en augustus (30- 35 graden Celsius). De “koudste” maanden zijn december en januari (20- 27 graden Celsius). De droogste maanden zijn februari en maart. De natste maand is oktober. De relatieve vochtigheid is 90%.

Tijdsverschil

-6 uur vroeger dan in Nederland

Elektriciteit informatie

De elektriciteit gebruikt 110 volts. Sommige hotels hebben ook 220-volt. We raden je aan om een adapter mee te nemen; een Amerikaans type met twee platte pennen. Stroomonderbrekingen enkele keren per week horen bij Cuba.

Internet & Bellen

Internet is (nog) schaars, traag en duur op Cuba. De Cubaanse overheid wil graag controle houden op de informatiestroom van de bevolking en om die reden is het internet aan strenge banden gelegd. Echter vind je wel in de meeste plaatsen (ook Guanabo) wel een staat gerund “Etecsa” internetkantoor, waar je als toerist online kunt. Voor 6 CUC koop je een tegoedkaart om 1 uur te internetten. Whats app doet het niet in Cuba helaas. Gewoon SMS versturen naar Nederland wel, maar dat is wel prijzig. Het is even afkicken, maar dan ervaar je ook daardoor de charme van Cuba. Een kleine reis terug in de tijd, naar het pre-internet tijdperk.

Bellen naar Nederland kan, maar de kosten zijn hoog. Beter is het om een telefoonkaart van “Etecsa” te kopen en gebruik te maken van de telefooncellen van deze maatschappij. De kaartenzijn in CUC’s te verkrijgen. Voor internationale gesprekken heeft u de CUC telefoonkaart nodig.

Veiligheid voor (alleenreizende vrouwelijke) toeristen

Cuba is het veiligste land van Zuid- Amerika. Cuba is een politie staat. Dat heeft vele nadelen voor de bevolking, maar vele voordelen voor de gemiddelde toerist. Een van die voordelen is de veiligheid. De veiligheid in steden als bv Amsterdam vergeleken met Havana is een stuk kleiner! In de toeristische zones staat op elke straathoek een politieman die respect afdwingt. De hoogste prioriteit van die enorme politiemacht is jouw veiligheid. Er staan zware straffen op alle vormen van criminaliteit en drugsproblemen kent het land nauwelijks. Wel komen er berovingen en diefstal voor. Wees alert op plekken waar veel toeristen komen. En maak gebruik van een money belt onder je kleding, of van kluizen in de hostels voor waardevolle spullen.

Paspoort/ Visa

Om Cuba binnen te komen moet je een geldig paspoort hebben (min. 6 maanden tot na de datum van vertrek naar Nederland) en een toeristenkaart (visum) wat aangevraagd kan worden bij het Cubaanse Consulaat in Nederland.

Geld informatie

Op Cuba wordt van twee verschillende munteenheden gebruik gemaakt. De Peso Convertible (CUC), die met name door toeristen gebruikt wordt en door in de juiste kringen verkerende Cubanen. Daarnaast heb je de Peso Cubano(CUP), de nationale munteenheid, die veel minder waard is. Pinnen kan niet op Cuba. Wel kan je met je creditcard geld opnemen bij banken watl geld kost. Je kunt het beste veel contant geld in euro’s meenemen.

Tel je wisselgeld wel goed na. Iets wat veel gebeurt in de toeristische gebieden in Cuba is dat je wordt bedrogen met je wisselgeld. Dit vindt plaats in bij de CADECA, het geldwisselkantoor, waar de baliemedewerker beweert minder euro’s van je te hebben gekregen dan je daadwerkelijk gaf of te weinig CUC terugkrijgt. Tel altijd je briefjes uit voordat je ze overhandigt, en tel ze ook weer na als je ze terugkrijgt.

Medische informatie

Inentingen zijn voor een reis naar Cuba niet verplicht, maar DTP en hepatitis A vaccinaties worden wel aangeraden. Kijk voor meer informatie op de website van de LCR (www.lcr.nl). De gezondheidszorg van Cuba is van een goed niveau. Zorg wel dat je goed verzekerd bent, want de meeste klinieken waar artsen je naar zullen verwijzen verwachten betalingin contanten en de prijzen zijn niet mild. Neem ook zelf de belangrijkste medicijnen mee, want medicijnen zijn op Cuba vaak niet op voorhand te verkrijgen. Verder is een goed anti muggen middel essentieel, omdat dengue voorkomt op het eiland.

In elk hotel is er wel een dokter aanwezig, niet in onze hostels. Wel is er een International Clinic in elke toeristische bestemming aanwezig.

 

Hoe kom je er?

* Tui (vliegt 2x per week naar Varadero) v.a. Schiphol www.tui.nl

*KLM (vliegt elke dag naar Havana) v.a. Schiphol www.klm.nl

*Jet air fly (vliegt 2 x per week naar Varadero), v.a. Brussels www.jetairfly.com

Interessante links

www.bestecubavakantiereisgids.nl

www.cubaonline.nl

www.cubaforum.nl

www.cubaplaza.nl

www.cuba.nlambassade.org

www.royalcuba.nl

cuba-660265_1920