5 misverstanden over een Retreat

Posted on

Cropped-image-3-kopie-3-1-950x534

“To Retreat” klinkt best lekker toch? Re-treat, jezelf even terugtrekken uit de gekte van alledag. Loskomen van een digitale verslaving, ongezonde voedingspatronen en vraagstukken uit ons leven waar we ons hoofd maar over blijven breken. Het woord retreat (of retraite, dat is pas zwaar) kan echter ook een beetje afschrikken…

Yoga retreats: de 5 grootste misverstanden

Want daar zit ik dan dadelijk op een nuffig landgoed in Frankrijk te mediteren en schilderen op het platteland met een groep vrouwen (en een verdwaalde man) die elkaar de hele dag huggen en ’s avonds een bordje vol macrobiotische wortelburgers met een toefje alfalfa naar binnen werken. HELP! Niets is minder waar. Retreats zijn anno 2016 dé manier om je vakantiedagen echt zinvol in te vullen. Je kunt geen blad meer openslaan of er is wel weer een BN’er die zich heeft gestort in een detoxweek, een yogaretreat of een mindfulness-training op een exotisch plekje. Dus laat me de grootste 5 misverstanden ontkrachten.

1 Retreats zijn zweverig

Zoals spiritualiteit allang uit de geitenwollensokkensfeer is getrokken, zo ook yoga retreats. Het is heel gewoon om tijdens je lunchpauze aan je collega’s te vertellen dat je even een weekje yoga gaat doen op Ibiza. En ik kan je uit ervaring vertellen dat daar heel veel leuke teachers rondlopen die verre van zweverig zijn maar jou wel willen laten ervaren hoe je je als mens kunt ontwikkelen en dichter bij je ware zelf kunt komen. Daar is niks mis mee…

2 Ik ben geen groepsmens

Ik ook niet… Ben veel meer van het één op één contact. Maar tijdens retreats ben je echt niet de hele tijd met de groep. Goede retreats bieden je ook de ruimte om tijd voor jezelf te nemen en je even te onttrekken aan het groepsproces. Bovendien is het heel erg fijn dat je niet meer afhankelijk bent van je vriend of vriendin om met je mee op reis te gaan. Je trekt zelf je plan en ontmoet daar vanzelf gelijkgestemden. En als je dan nog steeds liever alleen gaat, dan zijn er gelukkig ook individuele retreats of plekken waar je niet per se aanhaakt bij een groep maar waar je een continue in- en uitloop van gasten hebt.

3 Ik heb geen ervaring met yoga/meditatie

Dat hoeft ook niet. Die ervaring krijg je daar vanzelf. Je hoeft geen hardcore yogi te zijn om op retreat te gaan. Heel veel mensen die je daar zult tegenkomen zijn ook pas net met yoga of meditatie of mindfulness of wat-dan-ook begonnen. Maar wat we allemaal zoeken is even rust in ons hoofd, en inspiratie en een manier om weer dichterbij onszelf te komen. En dan kan een eerste kennismaking met yoga en meditatie gaan voelen als liefde op het eerste gezicht.

4 Dan heb ik geen tijd voor mezelf

Als ik zelf retreats organiseer, let ik juist altijd op voldoende rust en tijd voor jezelf. Want vaak liggen de antwoorden in de stilte, in de natuur. Iets wat zo schaars is geworden in ons dagelijks leven. Dus ja, natuurlijk ben je bezig met activiteiten in groepsverband, maar daarnaast dagen we je ook uit rust en tijd voor jezelf te nemen. Te gaan schrijven, reflecteren, terug naar de basis te gaan. Wie ben ik en wat wil ik?

5 Ik vind het lastig alleen op reis te gaan

No worries! Je bent niet de enige. De meeste mensen die zich aanmelden komen juist alleen. En dat maakt (yoga) retreats juist zo ideaal: het is een hele veilige manier om een keer te ervaren hoe het is alleen op reis te gaan. Je kunt regelen dat je word opgehaald van het vliegveld en hoef je eigenlijk nergens meer aan te denken. Alles is voor je geregeld en wanneer je zin hebt in socializen vind je zeker ook anderen alleen-reizenden die het gezellig vinden dat jij er ook bent.

En vooruit, toch nog een nummer 6, speciaal voor de mannen onder ons:

6 Retreats zijn echt iets voor vrouwen

Oké, oké, toegegeven: er zijn zeker meer vrouwen die op retreat gaan dan mannen. Maar who cares, aan aandacht dus zeker geen tekort. Maar als je als man toch allergisch bent voor teveel vrouwengedoe, dan zijn er ook een paar hele coole mannenretreats, for real men only, waar je bijvoorbeeld op expeditie gaat in Albanië of Noorwegen… Of wat te denken van een leiderschapsreis in de buurt van Barcelona?

Yoga Retreats

En nu dan… hoe vind ik de retreat die bij me past? Richt je op je intuitie, hoe voelt de organisatie aan voor jou? De yoga docent? Spreekt de yoga stijl aan die gegeven wordt? Vind je het land/ eiland interessant om naar toe te gaan? Vind je de excursies interessant? Komt de tijd goed uit voor je?

Ons eerste retreat is van 24 december 2016 tot 3 januari 2017 in Cuba, vlakbij Havana. Ontvlucht de verplichtingen van de feestdagen, transformer jezelf en ga verfrist het nieuwe jaar in! www.yogavakantiecuba.nl

 

One thought on “5 misverstanden over een Retreat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *